June 2, 2021

Jakten på det perfekta smultronstället

Jakten på det perfekta smultronstället

Häromveckan mötte MTA (Minc Tourism Accelerator) upp med Öjje Holt, grundaren av Acamp som också är en av deltagarna i MTA's andra omgång. Vi tog följe på hans kontor på fyra hjul, ut på Österlen. Målet var att hitta fina ställplatser med det lilla extra hos landägare med framåtanda och entreprenörer att matcha ihop med Acamp.

Acamp är grundat av Öjje Holt, grundare och fd VD för podcasttjänsten Acast, som i dagarna såldes för 6,7 miljarder. Hans nya bolag och resa är ett Airbnb för ställplatser. Landägare hyr ut en bit mark som ställplatser till husbilar och husvagnar, till turister som hellre vill ha en egen och unik plats, än en traditionell campingsplats.

Den som någon gång varit på Österlen vet at det finns vackra platser och vyer runt varje krön. Trots det hade endel av dem kunnat utnyttjas bättre. Det skulle både husbilägare, landägare och lokala företag vinna på. Framförallt under sommarhalvåret. Förra året rapporterade tidningar om kaos på parkeringsplatser och överfulla campingplatser. Men om husvagnscampare, husbilfantaster och liknande hade större möjlighet att kunna sprida ut sig på ett mer hållbart vis, vore det en helt annan situation. Mindre tryck och trängsel på specifika platser, samtidigt som lokala mindre butiker och restauranger får större chans locka kunder.

För att få lite perspektiv på situationen har 4.000 husbilar sålts i Sverige under pandemin. Det betyder att det finns över 100.000 registrerade husbilar i Sverige - men bara 75 000 ställplatser. De ska i sin tur samsas med 285 000 husvagnar, som ofta är kvar längre än husbilar. Dessutom har antal bokningar på ställplatser ökat för 2021 ökat med 30%. Trenden att semestra på hemmaplan, på hemmaplan verkar helt klart vara här för att stanna.

Något som är viktigt att tänka på är vad effekten av det man gör blir i andra änden. Ofta får det mer än en effekt, precis som med exemplet med Acamp. En liten ändring eller satsning kan påverka många, till det bättre.

Har du själv en bit land du inte riktigt vet vad du ska göra med, eller fin plats på gården som skulle passa bra som ställplats med det lilla extra?

Ansök då till att bli värd på Acamp.
Läs mer på www.acamp.com

About Minc

At Minc, we believe in creating something bigger than yourself. We offer everything an entrepreneur needs to go from concept to market in-house. Our international network of advisors and award-winning programs will help your startup scale faster and smarter. Welcome to the startup house of Malmö.

Related Posts

Validate Before You Build: Must-Know Steps for Early-Stage Startup Founders (from Minc’s Sprint Program)
Kickstart your startup journey: How Minc's Sprint Program empowers early-stage entrepreneurs
Ny accelerator på Minc ska stötta tillväxten i spelindustrin 
What are you waiting for?

Bring your ideas to success

Explore our programs →