March 22, 2022

Från Minc till finalister i Årets startup

Från Minc till finalister i Årets startup
För 20e året i rad är det dags för Malmös Näringslivsgala att dela ut priser i åtta kategorier för att hylla företag och personer som på olika sätt betytt mycket, gjort en speciell insats eller utmärkt sig på olika sätt i Malmö. En av kategorierna där man allt oftare hittar företag som börjat sin resa på Minc är Årets Startup. I år hittar vi Finch, Ablemind och Påhoj i finalen.
Resan till finalplatsen:

Finch

Grundare: Jesper Wallgren & Pamela Nunez Wallgren

Arkitekterna Jesper och Pamela Wallgren började sin startupresa när de publicerade en video på en egenutvecklad prototyp för ”adaptiv design” på Linkedin. Videon plockades upp av medier världen över, bland annat Financial Times och stora globala aktörer hörde av sig för att köpa deras lösning. Med det stora intresset från marknaden valde arkitekterna att teama upp med Martin Kretz, mjukvaruutvecklare från Sony för att starta Finch och ansöka till Inkubatorprogrammet på Minc.

Bara ett par månader från att ha blivit antagna till Mincs Inkubator tog Finch hem första priset på Pinc Capital på Nordic Female Investor Meetup och en check på 100 000 kr. I juryn satt Almi Invest som fick upp ögonen för Finch och valde att leda Finchs pre-seed runda på 5 miljoner kronor tillsammans med Loop Capital, lokala änglar och Fast Track Captial 2 som är en investeringsstruktur som Minc förvaltar.

Idag har Finch byggt en plattform och patenterat tekniken för hur de genererar byggnader med tillhörande data. Detta möjliggör för arkitekter, ingenjörer och fastighetsutvecklare att fatta mer informerade beslut i byggprojektets tidiga faser. Finchs väntelista har vuxit till 11.000 potentiella kunder och Finch gör piloter med några av de främsta globala aktörerna i byggbranschen för att validera lösningen inför en release senare i år.

“Minc har bidragit med kunskap, men framförallt nätverk till advisors och investerare. Genom acceleratorn Fast Track Malmö har vi kommit i kontakt med några av de främsta riskkapitalisterna i Europa vilket gagnar vår nästa kapitalanskaffningsrunda som vi öppnar upp om ett par veckor.” - Pamela Nunez Wallgren, Grundare och VD på Finch

Ablemind

Grundare: Katarina Kjell, Oscar Kjell and Sverker Sikström & VD Tomas de Souza

Efter att ha fått utmärkelsen Årets Startup i innovationstävlingen Venture Cup och ha tagit hem vinsten Future Innovations från Lunds Universitet och Sparbanken Skåne 2018, beslutade forskarteamet från Lund att ta sin banbrytande lösning till marknaden.

Ablemind mäter psykisk ohälsa genom att analysera patienters berättelser med AI. Sedan hösten 2019 har teamet arbetat tillsammans med patientföreningar, psykologer och läkare för att utveckla metoden, som baserat på patientens egen berättelse och upplevelse identifierar typ och grad av psykisk ohälsa. Resultatet ger patienter och vårdgivare unika förutsättningar att snabbt behandla depression, ångest och stress, diagnoser som drabbar en ständigt växande andel av befolkningen såväl i Sverige som globalt.

Med en fantastisk respons och nyfikenhet från vårdgivare, investerare och patienter, samt med tidigt stöd från LU Holding, Ideon Innovation, Vinnova, Minc, Almi och en rad ängelinvesterare är bolaget nu redo för en bred etablering i Sverige och Europa.

“Det är otroligt stärkande att få träffa de människor som dagligen arbetar för att stötta och stärka tidiga bolag i den här regionen. Vi har verkligen fått en skjuts av att flytta till Minc och det öppnas hela tiden nya dörrar för oss så att vi fullt ut kan fokusera på det vi ska åstadkomma. Här är alla the next big thing och det är både uppfriskande och motiverande - och kanske rentav sant.” - Tomas de Souza, VD Ablemind

PåHoj AB

Grundare: Lycke von Schantz & VD Sara Sterner

PåHoj AB grundades 2015 av moderbolaget och industridesignern Lycke von Schantz. Hennes idé att kombinera promenader och cykling med sitt barn föddes som ett examensarbete under hennes studier vid Högskolan för Industriell Design i Lund, för att ge föräldrar och deras små friheten att utforska urbana äventyr tillsammans.

“Som ensam grundare var hjälpen från Minc ovärderlig. Plötsligt kunde jag få hjälp med själva affärsmodellen och vägen till att faktiskt kunna starta ”på riktigt”. Inblick i vilket kapital kommer krävas och hur tar man sig dit. Jag älskar att man inte behöver komma med detta kunskapskapital hemifrån, eller från en utbildning. Alla behöver hjälp och hjälp går att få. Minc och min affärsutvecklare Petra Birkhofer innebar också mer än så, hon var också en person man kunde lufta alla ups and downs med. För dom stunderna kommer hela tiden och då behöver man stöd av medmänniskor och inte bara kalkyler och excelark.” - Lycke von Schantz

Vid Lyckes första möte med en investerare fick hon frågan ”Så när ska du skaffa barn igen?”. Där och då insåg hon att hennes resa kommer se annorlunda ut, och hur viktigt det skulle bli att visa andra kvinnor (och män) att det faktiskt går att ha familj och driva bolag. Samma dag som Lyckes son föddes kom pengarna in på kontot och resan började på riktigt. Idag fyller Lyckes son 6 år och PåHoj finns tillgänglig för föräldrar runt om i hela Europa. Under 2021 tog sig PåHoj in på 12 olika marknader i Europa, vann Amazon Innovation Award, IF Gold Design award med andra designpriser och gick nyligen in på Åhlens marknadsplats.

“Jag är så stolt över mina fantastiska kollegor och investerare och den resa vi gör ihop! Vi har en enorm vision som vi alla delar. Vi tar oss dit på vårt sätt och att vara nominerad till Näringslivsgalan är såklart ett fantastiskt kvitto på att vi är på rätt väg!” - Lycke von Schantz

Anatomic Studios


Grundare: Emelie Strömshed & Christian Veraeus

Anatomic Studios med grundarna Emelie Strömshed och Christian Veraeus står i final till priset som Årets Kreativa Näringar. Anatomic Studios skapar stolthet och självuttryck till protesanvändare genom design och 3D-printning av moderiktiga protesöverdrag som är skräddarsydda efter användarens personliga stil och anatomi.

Årets Startup 2020

Även föregående år hurrade Minc för företagen som satt i final under Näringslivsgalan. Två Mincare som kammade hem priser var Enjay - Miljö och Hållbarutveckling 2020 samt Lupinta - Årets Startup 2020.

“As I always say, without Minc Lupinta wouldn’t have existed in the first place. I moved in to the house with multiple ideas and no knowledge about how to run a startup but asking around the coaches and the other entrepreneurs, attending the events that Minc used to organize was the way I got to learn and develop Lupinta.” - Eslam Salah, Grundare Lupinta.

Minc som Malmö Stads högra hand i näringslivet

Minc, Startuphuset i Malmö, fungerar som ett av alla organ i kroppen Malmö Stad för att bidra till näringslivet. Minc etablerades av Malmö stad år 2002 som ett av Skandinaviens första inkubatorprogram, strax efter att dot-com-bubblan sprack, men långt före de nya internetjättarnas framväxt. Idag är Minc ett helt Startuphus och har under 20 år tillhandahållit en plattform för hundratals entreprenörer som vill skapa positiv inverkan på sin omvärld.

“Det är otroligt glädjande att se så många finalister som fått stöd av Minc! Vårt uppdrag är att främja innovation och entreprenörskap och att skapa konkurrenskraftiga och snabbväxande bolag. Jag ser det som ett kvitto på att Minc gör rätt saker och även att Malmö har ett bra ekosystem av aktörer som tillsammans skapar förutsättningar för unga bolag att utvecklas och fortsätta växa. Entreprenören kommer alltid vara vår främsta prioritet och det är fint att vi kan fungera som Malmö Stads högra hand för att få in dem i näringslivet!” - Daniel Persson, VD Minc

About Minc

At Minc, we believe in creating something bigger than yourself. We offer everything an entrepreneur needs to go from concept to market in-house. Our international network of advisors and award-winning programs will help your startup scale faster and smarter. Welcome to the startup house of Malmö.

Related Posts

Ny accelerator på Minc ska stötta tillväxten i spelindustrin 
The winners of Minc Innovation Challenge 2021!
Three important tools when digging for gold
What are you waiting for?

Bring your ideas to success

Explore our programs →