May 26, 2023

Tre Minc-bolag på årets lista över "103 unga idéer"

Tre Minc-bolag på årets lista över "103 unga idéer"

Inte mindre än tre startups från Minc finns med på Företagarnas prestigefyllda lista över “103 unga idéer 2023”; Angry Camel, Hemavi och Second Opinion.  

Igår presenterade Företagarna sin lista över 103 utvalda innovativa företag med unga entreprenörer i spetsen vid göteborgseventet “Årets unga idé”. Syftet med listan, som presenterades för åttonde året i rad, är att i ett tidigt skede lyfta fram förebilder, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

Minc-bolagen representerar bredden av branscher som finns på Minc:

* Angry Camel är ett livsmedelsföretag som producerar växtbaserade, klimatsmarta snacks. Första produkten är “klämmisar” med hummus. Produkten behöver inte förvaras i kyla och sparar därför energi i hela produktions- och transportkedjan.

* Hemavi erbjuder en digital plattform för ett tryggare samboskap. De använder psykologi för att koppla samman likasinnade rumskamrater för att skapa en så trivsam och hållbar hemmiljö som möjligt. Algoritmen gör det möjligt för användaren - hyresvärd och hyresgäst - att se vem deras potentiella rumskamrat är, genom att dela information om deras intressen och vardag. Tjänsten hanterar också allt från digitala kontrakt och signaturer, förskottsbetalning och försäkringar.

* Second Opinion är i startgroparna för att lansera en digital plattform som erbjuder patienter möjlighet att konsultera en läkare online för att få en ny medicinsk bedömning, en så kallad second opinion. Enligt patientlagen har varje patient rätt till en kostnadsfri ny medicinsk bedömning vid en livshotande, allvarlig sjukdom eller skada, en rätt som sällan utnyttjas. Second Opinion vill öka patientens delaktighet och trygghet i vården genom att individanpassa vårdmötet och i pipeline ligger även att texta videomötet i realtid för att underlätta för de 1,5 miljoner svenskar som har nedsatt hörsel.

Abdirahiim Abdi, som är grundare av Second Opinion, är uppvuxen i Rosengård i Malmö där även Zlatan är uppvuxen. Precis som Zlatan tänkte även Abdi satsa helhjärtat på fotbollen men när hans syster läste till sjuksköterska blev han inspirerad att närma sig sjukvård och tech-världen, och insåg att det fanns möjligheter att som entreprenör göra skillnad för människor.

"Min dröm är att inspirera yngre att skapa en bättre värld med ny teknik"
Abdirahiim Abdi, grundare av Second Opinion

Abdi och Second Opinion var också en av de tio finalisterna som fick pitcha sin affärsidé framför affärsänglar och företagsledare och hade chans att få ett stipendium på 250 000 kronor under gårdagens event “Årets unga idé” i Göteborg.

Läs mer om eventet och hela listan med de 103 unga idéerna på företagarna.se

About Minc

At Minc, we believe in creating something bigger than yourself. We offer everything an entrepreneur needs to go from concept to market in-house. Our international network of advisors and award-winning programs will help your startup scale faster and smarter. Welcome to the startup house of Malmö.

Related Posts

The winners of Minc Innovation Challenge 2021!
Three important tools when digging for gold
Tech_its_me: The internet, coding flags and everything in between
What are you waiting for?

Bring your ideas to success

Explore our programs →