Malmö Stad

Projektledare till Japaninrikad affärs- och innovationshubb i Malmö

Projektledare till Japaninrikad affärs- och innovationshubb i Malmö


Sedan 2019 har Malmö stad arbetat för att öka stadens kulturella, akademiska och ekonomiska relationer med Japan. Det har gjorts bland annat genom stadens medlemskap i den Malmöbaserade ideella föreningen Japan Bridge Scandinavia, och mer nyligen i det Tokyoledda internationella hållbarhetsnätverket G-NETS. Under 2022 och 2023 har utbytet med Japan intensifierat och staden har identifierat en tydlig potential för utökat samarbete inom innovation och startups. Detta har resulterat i att Malmö stad i slutet av 2023 tog beslut om att etablera en Japaninriktad affärs- och innovationshubb i Malmö. Huvudsyftet är att främja företagsutveckling och utveckling av näringslivet i Malmö, dels genom introduktion av japanska innovationsbolag till vår region, men även genom att bolag i Skåne ska kunna introduceras till den japanska marknaden samt få tillgång till japansk kapital.

Life science, livsmedel, gaming och hållbarhet har identifierats extra intressanta branschområden för ett samarbete med Japan. Hubben kommer att särskilt fokusera på innovationsbolag inom dessa områden, men samtidigt vara öppen för bolag från andra branscher.


Arbetsuppgifter

Som projektledare kommer du att operativt starta upp arbetet med att etablera stadens japanska affärs- och innovationshubb och det blir ditt uppdrag att driva hubbens arbete framåt. Du utgår från Minc, men du kommer att arbeta i nära samverkan med avdelningen för Omvärld & Näringsliv på stadskontoret, Malmö Stad. I ditt uppdrag rapporterar du både till Minc:s VD och till Malmö stads näringslivsdirektör.


Du kommer att ha det operativa ansvaret för hubben. Det innebär att du arbetar med att genomföra fastställa strategiska planer och initiativ från Minc:s ledning och Malmö stad. Inom detta ingår att:


- Koordinera och utveckla samarbeten och partnerskap för hubben.
- Hantera kommunikationsarbetet för hubben.
- Genomföra och planera evenemang.
- Planera och ta emot japanska delegationer.
- Hantera och initiera mottagandet och etableringen av inkommande japanska företag i Malmö.


Samverkan med olika organisationer och verksamheter är en central och viktig del av projektledarens uppdrag för att uppnå hubbens syfte och målsättningar. Hubben ska vara en samverkande organisation, främja samarbete och skapa nätverk genom evenemang, workshops och mötesplatser för startups, företag, investerare, entreprenörer och andra intressenter.


Kvalifikationer

För att lyckas i uppdraget ser vi att du har:


- Gedigen erfarenhet inom områdena affärsutveckling och/eller projektledning, positionering av affärsverksamhet på ny marknad eller utvecklingsarbete inom för tjänsten relevant område med goda dokumenterade resultat.

- Tidigare god erfarenhet av att ha arbetat internationellt med affärsutveckling kopplat till samarbeten, nätverk och främjande verksamhet.

- Goda kunskaper i svenska och mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.


Meriterande för uppdraget är:

- Kunskaper om japansk företagskultur.

- Kunskaper inom det japanska språket

- Högskoleutbildning inom affärsutveckling, företagsekonomi och/eller projektledning. Eller för tjänsten likvärdig utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant.

- Erfarenhet av att driva eget företag/varit med i expansiv uppstartsfas och vidareutveckling av företag.

- Tidigare erfarenhet av att stötta nya företag i Sverige kopplat till skatt-, juridik och myndighetskontakt.


I dig söker vi en positiv kraft med starkt resultatfokus som tar initiativ och arbetar självständigt med stor energi. Du trivs med att agera både operativt och strategiskt och är van att röra dig bland företagsledare, tjänstemän och beslutsfattare på olika nivåer, så väl nationellt som internationellt.


Arbetet kommer att innebära omfattande internationella kontakter och du kommer att arbeta i nära samverkan med det regionala näringslivet och Malmö stads organisation. Det är viktigt att du trivs med att bygga relationer och att du har en social färdighet där du obehindrat kan röra dig mellan olika sammanhang. Du är naturligt nyfiken, intresserad av innovation och kan se och använda dig av de resurser och samarbeten som finns till hands.  Vi välkomnar driv, framåtanda och mod som kan bidra till att åstadkomma de positionsförflyttningar som eftersträvas för att utveckla Malmös japanska affärs- och innovationshubb och på så sätt nå fastställda mål för verksamheten.


Om arbetsplatsen

Minc är ett bolag som är helägt av Malmö Stad och har som uppgift att främja tillväxt genom att stötta innovativa företag med tillväxtpotential samt att stimulera entreprenörskap generellt.


Minc erbjuder kvalificerad affärsrådgivning, nätverk och fysiska och digitala miljöer till entreprenörer och innovativa företag med potential att nå framgång. Hundratals startups har gått igenom Mincs olika program och erbjudanden och startups som har påbörjat sin resa i Minc-huset har gjort allt från att utveckla ansiktsigenkänningsteknik för Apple till att använda sin teknik för att avslöja Panama Papers.

Minc följer startups och scaleupbolag hela vägen från ”what if” till, om man vill, exit. Hos Minc får innovatörer och entreprenörer helt enkelt den hjälp de behöver för att bygga sitt universum.


Stadskontoret består av sex olika avdelningar och har sammanlagt ca 300 personer anställda. Våra avdelningar arbetar inom ett brett spektrum av områden och förvaltningen har många medarbetare med en hög specialistkompetens.  


Malmö stads verksamheter är organiserade i 14 förvaltningar. Vårt gemensamma uppdrag är att skapa välfärd och hållbar samhällsutveckling. Tillsammans med Malmöborna utvecklar vi en ännu bättre stad att bo, verka och vara i; olikheter, livserfarenheter och talanger gör Malmö till en smart stad i hjärtat av Europa. Världens kunskap finns här.


Läs om Malmö stad som arbetsgivare här malmo.se/jobb


Information om tjänsten

Anställningsform: Projektanställning

Omfattning: Heltid

Antal tjänster: 1

Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansökan

Sker via ansökningslänken (https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/28373434) och skickas in senast den 21 januari.


Övrigt

Observera att vi i Malmö stad tagit bort det personliga brevet från ansökningsprocessen. Dina svar blir en viktig del i vårt urvalsarbete.

Check out other openings

No items found.
What are you waiting for?

Do you want to join?

Apply to program →